Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych, działający przy Uniwersytecie Zielonogórskim jest miejscem, które skupia się na badaniach laboratoryjnych produktów spożywczych. Badania te dotyczą wartości odżywczej produktów oraz ich czystości mikrobiologicznej, która jest istotna w jakości i bezpieczeństwie żywności. Ośrodek wspiera także rolników, przedsiębiorców i producentów żywności we wdrażaniu innowacyjnych technologii. Profesjonalne wyposażenie obiektu umożliwia prowadzenie wielu innowacyjnych badań, które z powodzeniem mogą być wdrażane w przedsiębiorstwach. Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych stanowi również siedzibę Lubuskiego Ośrodka Dietoterapii. Głównym celem jego powstania była chęć połączenia zdrowej i bezpiecznej żywności ze zdrowym stylem życia, które nasi specjaliści promują poprzez edukację dotyczącą prawidłowego żywienia.
